sobota 18. června 2016


RIZOTO S PEČENOU DÝNÍ A HOVĚZÍ KULIČKY SE SEMÍNKY






Suroviny na rizoto:
  • dýně Hokkaido
  • rýže 
  • voda či vývar
  • cibule
  • oliv.olej

Suroviny na kuličky:

  • 170 g hovězí maso
  • po 1 ČL sezamového, lněného a slunečnicového semínka
  • 1/2 ČL rozmarýnu
  • 1 vejce
  • 2 PL kukuřičné strouhanky



Příprava: 

   Dýni očistíme a nakrájíme na měsíčky či větší kousky- dáme do pekáčku, pokapeme oliv.olejem a dáme péci do trouby- dokud nebude dýně měkká.
  

   Na troše oliv.oleje orestujeme cibuli, přidáme rýži a mírně ji orestujeme, poté zalijeme teplou vodou či vývarem a dáme pod pokličkou péci na 180 °C, poté odkryjeme a za občasného promíchání dopečeme ( aby se odpařila přebytečná voda a zrníčka se lépe oddělila). 
   
   Rýži poté smícháme s pečenou dýní- část dýně je dobré nakrájet na malé kousky či rozmačkat a část rozmixovat.
   
   Na kuličky smícháme mleté maso, v hmoždíři nadrcená semínka a rozmarýn, vejce a strouhanku. Uděláme kuličky a pečeme v troubě.

   

   Na 1 díl rýže je cca 1,5-2 díly vody či vývaru.
   Na dvě porce pro prťousky cca půl hrnku rýže a třičtvrtě až jeden hrnek vody či vývaru.




Vhodnost: od 1 roku

  • pokud vynecháme rozmarýn, semínka, cibuli a celé vejce nahradíme pouze žloutkem, je vhodnost tak od 7.-8. měsíce

Žádné komentáře:

Okomentovat