neděle 19. června 2016


POLÉVKA Z PEČENÉ ČERVENÉ ŘEPY


Když na zahradě dozraje řepa je tahle polévka u nás dost častá. Z řepy je krásně nasládlá a malý jí má moc rád. Jen pozor- opravdu hooodně barví a z oblečení jde opravdu špatně dolů.



Suroviny:

  • červená řepa (oloupaná, syrová)
  • kořenová zelenina- mrkev, petržel, celer- asi třetinové množství řepy
  • vývar či voda
  • smetana či jogurt na zjemnění 
  • oliv.olej
  • tymián, česnek- dle chuti



Příprava:

   

   Řepu a zeleninu nakrájíme na přibližně stejné větší kousky, pokapeme mírně olejem a můžeme posypat tymiánem a přidat pár stroužků česneku. 
   

   Pečeme v troubě předehřáté na 200st. doměkka- délka záleží na velikosti kousků (ale počítejte alespoň tak s 45min.)
   

   Poté přendáme do hrnce, zalijeme trochou vývaru (vody) a provaříme- poté umixujeme dohladka.


   Dle potřeby zředíme (popřípadě vyvaříme přebytečnou tekutinu) a můžeme zjemnit smetanou či jogurtem.

   Ozdobené zakysanou smetanou, kousky pečené řepy a petrželkou, dobře se hodí i krutony z chleba upečené nasucho v troubě dokřupava.





Vhodnost: od 1 roku

  • celer je silný alergen, pokud ho společně s tymiánem a česnekem vynecháme a polévku zjemníme jogurtem je vhodnost tak od 8.-9. měsíce


Žádné komentáře:

Okomentovat