POLÉVKA Z PEČENÉ ČERVENÉ ŘEPY
Když na zahradě dozraje řepa je tahle polévka u nás dost častá. Z řepy je krásně nasládlá a malý jí má moc rád. Jen pozor- opravdu hooodně barví a z oblečení jde opravdu špatně dolů.
Suroviny:
- červená řepa (oloupaná, syrová)
- kořenová zelenina- mrkev, petržel, celer- asi třetinové množství řepy
- vývar či voda
- smetana či jogurt na zjemnění
- oliv.olej
- tymián, česnek- dle chuti
Příprava:
Řepu a zeleninu nakrájíme na přibližně stejné větší kousky, pokapeme mírně olejem a můžeme posypat tymiánem a přidat pár stroužků česneku.
Pečeme v troubě předehřáté na 200st. doměkka- délka záleží na velikosti kousků (ale počítejte alespoň tak s 45min.)
Poté přendáme do hrnce, zalijeme trochou vývaru (vody) a provaříme- poté umixujeme dohladka.
Dle potřeby zředíme (popřípadě vyvaříme přebytečnou tekutinu) a můžeme zjemnit smetanou či jogurtem.
Ozdobené zakysanou smetanou, kousky pečené řepy a petrželkou, dobře se hodí i krutony z chleba upečené nasucho v troubě dokřupava.
Vhodnost: od 1 roku
- celer je silný alergen, pokud ho společně s tymiánem a česnekem vynecháme a polévku zjemníme jogurtem je vhodnost tak od 8.-9. měsíce
Žádné komentáře:
Okomentovat