sobota 25. června 2016

QUICHE- SLANÝ KOLÁČ S PÓRKEM, PAPRIKOU, SUŠ.RAJČATY A ZAKYSANOU SMETANOU


Náš první slaný koláč. Výborný teplý i studený a ideální ke svačině, nebo třeba k večeři spolu se zeleninovým salátem. 




Suroviny na těsto:
  • 250 g špaldové hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 ml minerálky
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • po 1 KL sezamového a lněného semínka (není nutné)

Suroviny na náplň:
  • 2 pórky
  • 1 červená paprika
  • sušená rajčata
  • velká zakysaná smetana 15% (330g)
  • 3 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • možno přidat sýr




Příprava:
  

   Suroviny na těsto smícháme a necháme asi 30 min odpočinout v lednici.

   Mezitím si na troše oliv.oleje orestujeme doměkka pórek na kolečka a papriku na proužky. Nakonec přidáme nakrájená rajčata (pokud máme rajčata, které nejsou naloženy v oleji, necháme je chvíli nabobtnat v horké vodě) a na jemno krájený česnek.

   Těsto namačkáme do vymazané a vysypané formy, propícháme několikrát vidličkou, navrch můžeme dát pečící papír či alobal a zatížit třeba fazolemi a dáme cca na 10-15 min předpéct do trouby vyhřáté na 160 °C. 
Poté popřípadě odstraníme fazole a pečící papír/ alobal. 
   
   Na těsto rozetřeme pórkovou směs, můžeme přidat tvrdý sýr (na kostičky/ strouhaný) a zalijeme smetanou smíchanou s rozšlehanými vejci.

   Pečeme při 160 °C asi 30-40 minut.





Vhodnost: od 1 roku






1 komentář:

  1. Dobrý den, koláč vypadá krásně, chystám se na něj. Jen prosím, jde něčím nahradit ta minerálka?

    OdpovědětVymazat