čtvrtek 4. srpna 2016

JOGURTOVÝ MERUŇKOVÝ DORT

Kubulka měl svátek a tak jsme si upekli dort. Musím přiznat, že byl moc dobrý- lehoučký a ideální do letního počasí. 




Suroviny na korpus:

  • 2 vejce
  • 68 g hladké špaldové mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 18 g másla
  • 2 KL karobu 
  • 1/2 KL prášku do pečiva



Suroviny na meruňkové želé:

  • 1 kg meruněk
  • práškový agar na 1 litr tekutiny ( želatina, ...)
  • cukr či jiné sladidlo dle chuti



Suroviny na jogurtové želé:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g zakysané smetany ( jogurtu- já měla jen jeden velký kelímek, takže jsem nahradila zakys. smetanou)
  • 12 plátků želatiny ( agar, ...) + voda dle návodu na nabobtnání
  • cukr či jiné sladidlo dle chuti


Příprava meruňkového želé:

   Meruňkové želé by se mělo připravit den předem, aby stačilo v lednici dobře zatuhnout.

   Připravíme si formu na želé- měla by být menšího průměru, než je forma v které budeme péct korpus ( já použila hrnec), formu si vyložíme potravinovou folií- uděláme jakoby vaničku, do které poté hmotu nalijeme a necháme zatuhnout.

   Meruňky si omyjeme a vypeckujeme, poté je nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme dohladka. 

   Hmotu nalijeme do hrnce, dle chuti osladíme, a smícháme s práškovým agarem- směs přivedeme k varu. Jakmile začne vřít odstavíme a necháme chvíli vychladnout. - tento krok se bude lišit podle toho, jaký agar či želatinu použijeme.

   Poté přelijeme do připravené formy a necháme do druhého dne zatuhnout.



Příprava korpusu:

   Korpus si můžeme připravit taky den předem.
   Forma průměr 21 cm.

   Žloutky oddělíme od bílků. Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva a karobem. Máslo necháme rozehřát. Troubu si předehřejeme na cca 150 °C.

   Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny (cca 4 min.). Bílky vyšleháme v pevný sníh a zašleháme do něj druhou polovinu cukru.

   Do bílků opatrně vmícháme metličkou či vařečkou po částech žloutkovou pěnu, poté prosátou mouku a nakonec rozehřáté vlažné máslo. 

   Nejlépe okamžitě naplníme do formy (vymazané a vysypané) a pečeme v předehřáté troubě.

   Po upečení necháme korpus chvilku vychladnout ve formě a poté přendáme nejlépe na mřížku a necháme vychladnout úplně.




Příprava jogurtového želé a kompletace:

   Tyto dva kroky spojím v jeden popis, protože s jogurtovým želé se pak už musí pracovat rychle.

   Nejdříve si připravíme formu- ideální je rozkládací, aby šel pak hotový dort vyndat. 
   Boky formy si obložíme pevnější plastovou folií ( jdou použít takové ty pevnější plastové desky na papíry z papírnictví), nebo v mém případě jelikož jsem folii nemohla najít tak kartonem obaleným potravinářskou folií. Tímto krokem je možné formu i zvýšit, pokud máte obavu, že by byla moc nízká a vše by se do ní nevešlo.

   Ještě doporučuji udělat si místo na formu v mrazáku.

   Doprostřed formy si na volno uložíme korpus.


   Želatinu si dle návodu necháme v hrnci nabobtnat s vodou.

   Jogurt smícháme se smetanou ke šlehání a zakysanou smetanou a dobře promícháme- ale nešleháme. Dle chuti můžeme osladit.

   Nabobtnalou želatinu na mírném ohni ohřejeme do rozpuštění, poté odstavíme. Do želatiny vmícháme rychle pár lžic krému. Tuto směs pak opět rychle vmícháme do zbylé části krému.

   Do formy nalijeme část této směsi- jen ten spodní bílý pás pod meruňkovým želé. Formou párkrát opatrně "bouchneme", aby směs pěkně zatekla do boků a povrch se vyhladil. 
   A celou formu dáme na pár minut do mrazáku- je to z toho důvodu, aby jogurtové želé na povrchu trochu zatuhlo a bylo možné na něj položit meruňkové želé bez toho, aby se ponořilo dolů. 
   Pokud bude povrch už dost pevný- zatlačíme trochu prstem jestli hezky pruží a drží- formu vyndáme a můžeme pokračovat.

   Na jogurtové želé si doprostřed opatrně položíme meruňkové želé a zalijeme zbytkem jogurtové hmoty.


   Vše necháme v lednici pořádně zatuhnout.



   Pak už jen zbývá vyndat z formy, dozdobit dle fantazie a DOBROU CHUŤ ☺☺☺




Vhodnost: raději tak od 2 let, přeci jen je v piškotu cukr, ale malý kousek by nevadil ani kolem 1 roku






   Jinak tady se určitě meze fantazii nekladou- je možné použít snad jakékoliv ovoce, nebo třeba i ovocnou šťávu. 
   Vrstva ovocného želé může být třeba nižší, klidně rozdělená na dvě části.

   Teď mě tak napadlo že by šlo udělat i několik barev- musím vyzkoušet- třeba borůvkové, po zatuhnutí na to meruňkové a pak třeba jahodové?






Žádné komentáře:

Okomentovat