pondělí 8. srpna 2016

TVAROHOVÝ BORŮVKOVÝ JAHODOVÝ ŽELÉ DORT 

Původně jsem neměla v plánu nic "péct", ale dnes se měl stavit na návštěvu dědeček aby popřál Kubulkovy k svátku... no a to přeci něco chtělo. A byla to trefa- dědečkovi moc chutnalo ☺☺☺


Suroviny na korpus:

  • 4 vejce
  • 102 g hladké špaldové mouky
  • 90 g třtinového cukru
  • 26 g másla
  • 3/4 KL prášku do pečiva (bez fosfátů)


Suroviny na tvarohové želé:
  • 500 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1 balíček jemně mleté želatiny (20g)
  • cukr či jiné sladidlo dle chuti


Suroviny na borůvkové želé:
  • 300 g borůvek (já použila mražené)
  • 1/2 sáčku jemně mleté želatiny
  • cukr či jiné sladidlo dle chuti
  • vodu či ovocný mošt na zředění- já doředila rybízovo-jablečným moštem do 450 ml


Suroviny na jahodové želé:
  • 400 g jahod (já použila mražené)
  • 1/2 sáčku jemně mleté želatiny
  • cukr či jiné sladidlo dle chuti





Příprava korpusu:

   Forma průměr 21 cm.

   Žloutky oddělíme od bílků. Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva a karobem. Máslo necháme rozehřát. Troubu si předehřejeme na cca 150 °C.

   Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny (cca 4 min.). Bílky vyšleháme v pevný sníh a zašleháme do něj druhou polovinu cukru.

   Do bílků opatrně vmícháme metličkou či vařečkou po částech žloutkovou pěnu, poté prosátou mouku a nakonec rozehřáté vlažné máslo. 

   Nejlépe okamžitě naplníme do formy (vymazané a vysypané) a pečeme v předehřáté troubě.

   Po upečení necháme korpus chvilku vychladnout ve formě a poté přendáme nejlépe na mřížku a necháme vychladnout úplně.




Příprava želé a kompletace:

   Nejdříve si připravíme formu- ideální je rozkládací, aby šel pak hotový dort vyndat. 
   Boky formy si obložíme pevnější plastovou folií ( jdou použít takové ty pevnější plastové desky na papíry z papírnictví), nebo v mém případě jelikož jsem folii nemohla najít tak kartonem obaleným potravinářskou folií. Tímto krokem je možné formu i zvýšit, pokud máte obavu, že by byla moc nízká a vše by se do ní nevešlo.


   Doprostřed formy si na volno uložíme korpus.


   Na tvarohové želé si sáček želatiny dle návodu necháme v hrnci nabobtnat s vodou.

   Tvaroh smícháme se smetanou ke šlehání a dobře promícháme. Dle chuti můžeme osladit.

   Nabobtnalou želatinu na mírném ohni ohřejeme do rozpuštění, poté odstavíme. Do želatiny vmícháme rychle pár lžic krému. Tuto směs pak opět rychle vmícháme do zbylé části krému.

   Hotový krém nalijeme do formy na korpus- párkrát s formou klepneme a zatřeseme, aby se krém pěkně srovnal.

   A necháme v lednici pořádně zatuhnout- nejlépe do druhého dne.



   Druhý den si nachystáme ovocné želé- ovoce ohřejeme, dle chuti osladíme, necháme chvíli povařit a poté rozmixujeme. Můžeme zředit vodou či ovocným moštem.

   Želatinu si připravíme dle návodu- necháme nabobtnat v troše vody a poté zahřejeme- do želatiny vmícháme část zchladlého ovocného pyré, pořádně promícháme a poté smícháme se zbytkem ovocného pyré.


   Ovocnou směs nalijeme na připravený zatuhlý tvarohový základ a necháme pořádně v lednici ztuhnout.


   Poté si připravíme druhé ovocné želé- postup přípravy je stejný. A opět necháme pořádně zatuhnout.




   Pak už jen stačí vyndat z formy, dozdobit a zkonzumovat.





Vhodnost: raději tak od 2 let- kvůli cukru. Ale malý kousek by snad nevadil ani kolem roku.










Žádné komentáře:

Okomentovat