ŠPALDOVO-KUKUŘIČNÉ KOLÁČKY S MÁKEM
Jelikož jsem na knedlíky umlela hodně máku tak jsme s Kubou upekli koláčky.
Suroviny na těsto:
- 180 g špaldová hladká mouka
- 70 g kukuřičná polohrubá mouka
- 150 ml mléka
- 50 g máslo
- 1 žloutek
- 3 g sušeného droždí nebo 10 g čerstvého
- 1 polévková lžíce datlového sirupu
- špetka soli
- tak třetina kávové lžičky cukru
- 1 vejce a 1 PL mléka na potření
Suroviny na náplň:
- 200 ml mléka
- 200 g mletého máku
- 2 PL kukuřičné krupice
- rýžový sirup na oslazení
Příprava:
Do mističky si nadrolíme droždí, přidáme cukr, lžíci mouky a trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek, pokud použijeme sušené droždí dáme do mističky droždí, cukr a mouku, promícháme přidáme trochu vlažného mléka a necháme chvíli odstát.
Na těsto utřeme máslo se žloutkem a datlovým sirupem, přidáme prosáté mouky se špetkou soli, vlažné mléko a kvásek. Vymícháme polotuhé hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout asi 1-1,5 hod. (těsto je měkčí takže nejde dělat rukama).
Po vykynutí rozdělíme na 16 kousků ( na 24 kousků pro menší koláčky), uděláme kuličky, mírně zploštíme a necháme ještě chvilku kynout.
Poté uděláme spodní stranou skleničky důlky, potřeme rozšlehaným vejce se lžící mléka, naplníme náplní, můžeme dozdobit ovocem.
Necháme ještě chvíli kynout a poté pečeme ve vyhřáté troubě na 160st. dozlatova.
Na makovou náplň přivedeme mléko k varu, přidáme mák a krupici a vaříme asi 2 minuty, poté necháme vychladnout a osladíme dle chuti.
Koláčky jdou plnit vším možným a je je též možné posypat drobenkou- my máme vyzkoušenou ovesno-mandlovou.
Drobenka:
- ovesné vločky
- mandle
- máslo
- rýžový sirup
Na drobenku rozmixujeme ovesné vločky s nasekanými mandlemi, k této směsi přidáme trošku másla a sirupu a vypracujeme drobenku.
Vhodnost: od 1 roku
...verze s tvarohem a drobenkou...
Žádné komentáře:
Okomentovat