sobota 16. července 2016


ŠPALDOVO-KUKUŘIČNÉ KOLÁČKY S MÁKEM

Jelikož jsem na knedlíky umlela hodně máku tak jsme s Kubou upekli koláčky.



Suroviny na těsto:
  • 180 g špaldová hladká mouka
  • 70 g kukuřičná polohrubá mouka
  • 150 ml mléka
  • 50 g máslo
  • 1 žloutek
  • 3 g sušeného droždí nebo 10 g čerstvého
  • 1 polévková lžíce datlového sirupu
  • špetka soli
  • tak třetina kávové lžičky cukru
  • 1 vejce a 1 PL mléka na potření


Suroviny na náplň:


  • 200 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 2 PL kukuřičné krupice
  • rýžový sirup na oslazení




Příprava:

   Do mističky si nadrolíme droždí, přidáme cukr, lžíci mouky a trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek, pokud použijeme sušené droždí dáme do mističky droždí, cukr a mouku, promícháme přidáme trochu vlažného mléka a necháme chvíli odstát.

   Na těsto utřeme máslo se žloutkem a datlovým sirupem, přidáme prosáté mouky se špetkou soli, vlažné mléko a kvásek. Vymícháme polotuhé hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout asi 1-1,5 hod. (těsto je měkčí takže nejde dělat rukama).

   Po vykynutí rozdělíme na 16 kousků ( na 24 kousků pro menší koláčky), uděláme kuličky, mírně zploštíme a necháme ještě chvilku kynout.
   Poté uděláme spodní stranou skleničky důlky, potřeme rozšlehaným vejce se lžící mléka, naplníme náplní, můžeme dozdobit ovocem. 


   Necháme ještě chvíli kynout a poté pečeme ve vyhřáté troubě na 160st. dozlatova.


   Na makovou náplň přivedeme mléko k varu, přidáme mák a krupici a vaříme asi 2 minuty, poté necháme vychladnout a osladíme dle chuti.




   Koláčky jdou plnit vším možným a je je též možné posypat drobenkou- my máme vyzkoušenou ovesno-mandlovou.



Drobenka:
  • ovesné vločky
  • mandle
  • máslo
  • rýžový sirup


Na drobenku rozmixujeme ovesné vločky s nasekanými mandlemi, k této směsi přidáme trošku másla a sirupu a vypracujeme drobenku.




Vhodnost: od 1 roku



...verze s tvarohem a drobenkou...

Žádné komentáře:

Okomentovat