ČERVENÁ OMÁČKA S KUKUŘIČNÝMI KRUPICOVÝMI NOKY
♥ Po hoooodně dlouhé době jsme zpátky a máme o jednoho člena navíc- malou, teď už 14ti měsíční lišku Elišku- asi budeme muset popřemýšlet o změně názvu ♥♥♥
Podzimní červená omáčka z rajčat, mrkve, červené řepy a červené čočky ♥
Podzimní červená omáčka z rajčat, mrkve, červené řepy a červené čočky ♥
Suroviny na omáčku:
- rajčata (spařená a zbavená slupky, popřípadě i semínek) cca 5-6
- 2 větší mrkve
- 1 červená řepa
- hrst červené čočky
- střední cibule
- česnek
- oliv.olej
- bylinky: hladkolistá petržel, oregano, bazalka
- sůl
Suroviny na noky:
- 110 g kukuřičné krupice
- 250 ml mléka
- 40 g másla
- 1 vejce
- trocha soli
- hladkolistá petržel
Příprava:
Na omáčku si očistíme zeleninu a nakrájíme ji- cibuli na drobné kostky, mrkev a řepu na větší kostky. Rajčata též pokrájíme na kostičky, popřípadě použijeme kvalitní rajčata v plechovce. Čočku si propláchneme.
Na troše oleje orestujeme cibuli, přidáme mrkev a řepu a přibližně 10 minut restujeme, přidáme sůl a pokud máme sušenou bazalku a oregano přidáme je též nyní. Promícháme a přisypeme čočku, opět promícháme.
Nakonec přidáme rajčata a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme do měkka (a do rozvaření čočky).
Poté omáčku rozmixujeme dohladka a dle chuti dochutíme česnekem a čerstvými bylinkami (petržel, popřípadě teď přidáme čerstvou bazalku a oregano)
Na noky přivedeme k varu mléko s máslem. Osolíme, přidáme krupici a uvaříme hustou kaši. Tu necháme vychladnout a poté do ní vmícháme vejce a nakrájenou hladkolistou petržel.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji.
Pomocí 2 lžic tvoříme noky a ty zaváříme do vroucí vody. Noky vaříme 5-10 minut dle velikosti (doporučuji pak jeden nok vyndat a rozkrojit a zkontrolovat zda jsou dovařené).
Na talíři dozdobíme zakysanou smetanou, petrželkou a pár kapkami olivového oleje.
TIP: Pokud do omáčky přidáme více vody vznikne výborná polévka :)
Na troše oleje orestujeme cibuli, přidáme mrkev a řepu a přibližně 10 minut restujeme, přidáme sůl a pokud máme sušenou bazalku a oregano přidáme je též nyní. Promícháme a přisypeme čočku, opět promícháme.
Nakonec přidáme rajčata a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme do měkka (a do rozvaření čočky).
Poté omáčku rozmixujeme dohladka a dle chuti dochutíme česnekem a čerstvými bylinkami (petržel, popřípadě teď přidáme čerstvou bazalku a oregano)
Na noky přivedeme k varu mléko s máslem. Osolíme, přidáme krupici a uvaříme hustou kaši. Tu necháme vychladnout a poté do ní vmícháme vejce a nakrájenou hladkolistou petržel.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji.
Pomocí 2 lžic tvoříme noky a ty zaváříme do vroucí vody. Noky vaříme 5-10 minut dle velikosti (doporučuji pak jeden nok vyndat a rozkrojit a zkontrolovat zda jsou dovařené).
Na talíři dozdobíme zakysanou smetanou, petrželkou a pár kapkami olivového oleje.
TIP: Pokud do omáčky přidáme více vody vznikne výborná polévka :)
Žádné komentáře:
Okomentovat