Stránky

sobota 12. ledna 2019

ČERVENÁ OMÁČKA S KUKUŘIČNÝMI KRUPICOVÝMI NOKY

Po hoooodně dlouhé době jsme zpátky a máme o jednoho člena navíc- malou, teď už 14ti měsíční lišku Elišku- asi budeme muset popřemýšlet o změně názvu ♥♥♥

Podzimní červená omáčka z rajčat, mrkve, červené řepy a červené čočky  




Suroviny na omáčku:
  • rajčata (spařená a zbavená slupky, popřípadě i semínek) cca 5-6
  • 2 větší mrkve
  • 1 červená řepa
  • hrst červené čočky
  • střední cibule
  • česnek
  • oliv.olej
  • bylinky: hladkolistá petržel, oregano, bazalka
  • sůl



Suroviny na noky:
  • 110 g kukuřičné krupice
  • 250 ml mléka
  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • trocha soli
  • hladkolistá petržel





Příprava:

   Na omáčku si očistíme zeleninu a nakrájíme ji- cibuli na drobné kostky, mrkev a řepu na větší kostky. Rajčata též pokrájíme na kostičky, popřípadě použijeme kvalitní rajčata v plechovce. Čočku si propláchneme.

   Na troše oleje orestujeme cibuli, přidáme mrkev a řepu a přibližně 10 minut restujeme, přidáme sůl a pokud máme sušenou bazalku a oregano přidáme je též nyní. Promícháme a přisypeme čočku, opět promícháme. 
   Nakonec přidáme rajčata a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme do měkka (a do rozvaření čočky).
   Poté omáčku rozmixujeme dohladka a dle chuti dochutíme česnekem a čerstvými bylinkami (petržel, popřípadě teď přidáme čerstvou bazalku a oregano)



   Na noky přivedeme k varu mléko s máslem. Osolíme, přidáme krupici a uvaříme hustou kaši. Tu necháme vychladnout a poté do ní vmícháme vejce a nakrájenou hladkolistou petržel.
   
   Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji.
   Pomocí 2 lžic tvoříme noky a ty zaváříme do vroucí vody. Noky vaříme 5-10 minut dle velikosti (doporučuji pak jeden nok vyndat a rozkrojit a zkontrolovat zda jsou dovařené).


   Na talíři dozdobíme zakysanou smetanou, petrželkou a pár kapkami olivového oleje.



TIP: Pokud do omáčky přidáme více vody vznikne výborná polévka :) 
   
     



Vhodnost: od 1 roku



Žádné komentáře:

Okomentovat