sobota 4. února 2017

KOLÁČ S TVAROHEM A MÁKEM

Jelikož ráno je s koláčem mnohem příjemnější, tak tentokrát naše oblíbená kombinace tvaroh a mák ♥ 



Suroviny na těsto:
  • 240 g hladké špaldové mouky 
  • 80 g třtinového cukru ( rozmixovaného na moučkový cukr)
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 KL citronové kůry
  • 1/2 KL skořice
  • špetka soli

Suroviny na náplň- tvarohová:
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 2 vejce ( žloutek a bílek zvlášť)
  • třtinový cukr ( rýžový sirup, med, sladěnka, jiný sirup...) dle chuti

Suroviny na náplň- maková:
  • 100 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce ( žloutek a bílek zvlášť)
  • 1 PL strouhanky
  • třtinový cukr ( rýžový sirup, med, sladěnka, jiný sirup...) dle chuti
  • 1 hrst směsi sekaných ořechů a rozinek- já použila mandle a jumbo rozinky tmavé a zlaté




Příprava:

   Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme pevné těsto, to necháme minimálně půl hodiny v lednici odpočinout.

   Formu o průměru cca 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, poté ji vyložíme těstem. 
   Pokud chceme těstem ozdobit i vrch koláče tak si musíme dát kousek těsta bokem.

   Na makovou náplň si ohřejeme v rendlíku mléko, do něj přisypeme mák a necháme tak 2-3 minuty provařit (konzistence hodně husté kaše).
   Odstavíme a vmícháme strouhanku, dle chuti osladíme a pokud chceme můžeme vmíchat směs oříšků a rozinek. Necháme zcela vychladnout.
   Z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky důkladně vmícháme do máku a poté opatrně vmícháme i sníh z bílků.

   Na tvarohovou náplň si smícháme tvaroh se žloutkem, dle chuti můžeme přisladit, a poté vmícháme tuhý sníh z bílku.

   Náplně naneseme na těsto a uhladíme- nejdříve makovou, poté tvarohovou.

   Vrch koláče dozdobíme dle fantazie- z těsta můžeme vykrájet různé tvary, nebo třeba smotat růžičky, můžeme použít jablka,.... a nebo necháme vrch čistě tvarohový.

   Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 50 minut.
   

   A teď už jen dobrou chuť :) 



Vhodnost: od 2 let 

  • od 2 let zejména kvůli cukru, ořechům a máku, pokud bychom cukr nahradily vhodnějším sladidlem, vynechali mandle a dali jen kousek na ochutnání tak od 1.roku (pokud jsou všechny použité suroviny zavedené)







Žádné komentáře:

Okomentovat